ponedeljek, 2. maj 2016

Analiza Čučnikove pesmi Vonj po čaju

Ta pesem je precej gostobesedna, a je v svojem jedru zelo preprosta. Že prva vrstica nam pove, da govori o prijatelju, oziroma kot lahko pozneje opazimo o prijateljih. Govori o prijateljstvu, o odnosu enega človeka do drugega. Pesem v grobem sledi rdeči niti, a velikokrat na hitro zaide z nje. A to ni v takšni poeziji nič pretirano posebnega. Bi pa pravzaprav lahko dejali, da s tem, da pesnik zaide z glavne tematike, pokaže tudi na to, da se prijateljstvo včasih znajde v kakšni slepi ulici, in je potrebno stopiti nekoliko nazaj in pogledati kje smo.
Lirski subjekt, več kot očitno gre za Primoža Čučnika samega, nam pripoveduje o doživljajih s svojimi prijatelji. Pesem je zelo osebna, pesnik je osebi odkrit. Tudi njegove prijatelje omenjene v pesmi je lahko prepoznati. Tako je recimo eksistencialist, ki nastopi v prvi vrstici Tone Škrjanc, vzhodno ime ima Tao Vrhovec, za Groma je več kot očitno, da gre za Tomaža Groma, … Prvi del pesmi je praktično naštevanje skupnih trenutkov, nečesa kar pesnika veže z njegovimi prijatelji. Drugi del pa simbolno opiše prijateljstvo, pri katerem pesnik izpostavi pomembnost tega, da so prijatelji še vendarle različni ljudje, ter da se občasno nekoliko oddaljujejo, da raztezajo svoje meje in s tem morda v kratkem roku oslabijo prijateljstvo, na dolgi rok pa razširijo obzorja svoje skupnosti, da občasno kaj poči, torej da se nekaj zgodi, a da se vezi ne pretrgajo, da vendarle ostanejo prijatelji.
Sam bi še posebej pri tej pesmi izpostavil Čučnikovo združitev osebnega sveta s pesniškim svetom idej, saj je v pesem vnesel toliko svojih osebnih izkušenj, da je že skorajda doživljajski spis, vendarle pa v ozadju ostajajo številne ideje, ki jih hkrati zakriva in odkriva s temi svojimi osebnimi izkušnjami. Pesem s tem navideznim prevladovanjem osebnega sveta ničesar ne izgubi, temveč še pridobi. Tako nam ideje pesmi predstavi na veliko bolj osebni ravni kot sicer.
Ob podrobnejši analizi bi verjetno odkrili še marsikaj. Pesnik podaja svoje mnenje o številnih temah, glasbi, teologiji, filozofiji, … A v pesmi je vendarle osnovna tema prijateljstvo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar